Alla inlägg den 16 juli 2008

Av My & Elin - 16 juli 2008 08:31

Igår skulle vi träffa vår PT Ulrika på Friskis för alla möjliga tester.

Vi fick börja med att fylla i ett papper om våra motionsvanor både nu och innan 20-års ålder, vardagsmotion, röker eller snusar vi (big no no), har vi några hjärt o krälsjukdomar (inte vad vi vet...), vikt och längd. 

Med dessa svaren skulle Ulrika sedan bestämma ett viss motstånd på första testet, vilket var konditionstest på cykel. Testet påminner om det man gör på hälsokontrollen på företaget.

My var först ut. På med pulsmätare, hitta vilopulsen och sen på cykeln. Skulle cykla i ca 7 min och hålla samma "hastighet" hela tiden. Med jämna mellanrum kollade Ulrika av pulsen och hur My kände sig på en skala;

Mycket lätt, ganska lätt, lite ansträngande, mycket ansträngande...både i andning och benen.

Efter två minuter rinner svetten av My och frågar om det är bra??

Får som svar, väldigt bra! Det betyder att kroppen är vältränad!

Haha, härligt att höra!

Elins tur, samma procedur. Svetten lackar här också!

Vi brukar inte behöva röra oss så många meter innan vi har en svettpöl under oss...

Sedan får vi se våra resultat. Ulrika har kollat lugnornas syreupptagningskapacitet, och även kapaciteten med tanke på ens vikt. Vi fick exakt samma resultat!

På en skala så hamnar våra lungor på elitnivå och den andra (har inte riktigt koll på vad det var) på mycket hög, alltså ett streck under elit. Mycket bra!


Ulrika ville göra några övningar på oss för att se hur vår rörlighet och balans är. Allt för att kunna lägga upp vår framtida träning.

Vi skulle göra knäböj med raka armar ovanför huvudet och en pinne horisontellt mellan dessa. Ulrika tittade ordentligt, lite hmmm-ande och skrev på sitt papper.

Sedan skulle vi göra samma sak mot en vägg! Fötterna två centimeter ifrån, näsan kasar på väggen. Hallå ja! Var är vår balans, det gick sådär. Uupps...

Dags för utfall med en pinne som man höll med händerna bakom ryggen. Denna skulle toucha på 3 ställen, huvud, mellan skuldrorna och rumpan. Hela tiden... Armbågen skulle dessutom peka rakt åt sidan. Väldiga problem! My kunde inte hålla armbågen rätt, vilken betyder att hon har för kort bröstmuskel. Elin gjorde ett sving med höften, vilket bara konstaterar att hon har problem med den. Ulrika skrev och skrev...  


Ytterligare ett konditionstest. På roddmaskinen och ro 500 m så snabbt som möjligt! Det gick bra för oss. Här börjar dock träningen från i måndags göra sig till känna.


Dags för styrketester. Det var max som gällde. Vi körde knäböj, bänkpress, situps, rygg. Ulrika lastade på vikter...

Mycket intressant att se resultatet hon ska få ut av detta!


Ulrika kollade sedan Mys problem med andningen. Konstaterade ganska snabbt att hon andas uppe i bröstkorgen istället för i magen. Lägg dig på golvet! Okej...

Läs denna texten för Elin som håller för öronen. Vaaaaaa?

Elin hörde inte. Du måste få ner andningen i magen. My kände sig som en tönt som låg där...

My har fått läxa till nästa träff med Ulrika som är imorgon torsdag. Jobba på att andas med magen. Det är faktiskt inte lätt!!

Övning ger färdighet. Detta är även ett ypperligt tillfälle för att träna Mys tålamod.


Ikväll är det innebandyträning igen!


Over and out.


Ovido - Quiz & Flashcards