Alla inlägg den 6 juli 2008

Av My & Elin - 6 juli 2008 21:34

Vi fick som sagt en spontan inbjudan att följa med på en segling med Anna-Karin (Mys kollega) och två okända män på 25 år. 

Vi körde från Ängelholm kl 14.30 När Byggan sätter sig i bilen säger hon att hon var tvungen att gå på toaletten... Hon har oro för toalettbesöken på båten. My håller med, hur gör vi med nr 2?? Återstår att se.

Elin frågar My var segelturen ska ta oss och får som svar Hven eller Danmark. Elin tittar på My grovallvarligt:

"Jag har inte passet med mig!" (Skrattanfall nr 1)

Vi anländer PÅ Råå (ja, vi har lärt oss att det heter på, inte i...) kl 15. Får lite kalla fötter när vi ser segelbåten och båda undrar även, var är soldäcket?

Vi står kvar på kaj ett bra tag, ingen av oss vågar riktigt gå på. Det verkar vara rena strapatsen att ta sig över!

Väl på båten började Anna-Karin med att servera oss mackor. Ytterst viktigt att ha gått på toa, ätit och druckit ordentligt innan man far ut på sjön, allt för att undvika sjösjuka.

Jo, förresten. Toaletten på båten var inne i själva förpiken (sovplatserna längst fram), alltså mitt i rummet. Hmm... Vi frågade Anna-Karin hur man gör med toalettbesöken. Jo, det tar man i hamnen.

Niklas ber My göra en åtta på en tamp. Sen går han. Ehhh, vadå? My kollar på Elin, vadå åtta? Vi börjar lägga tampen i en åtta på båten... Det var självklart meningen att vi skulle göra en knop som ser ut som en åtta! Okej...

Vi seglar ut på Öresund och inser ganska snabbt hur rogivande det är på en segelbåt. Anna-Karin servar oss med kakor... Det är nästan det enda vi gör. Äter och tradar.


Bakom Hven så dör vinden. Vi glider ett tag bara, sedan väljer Capten att sätta igång motorn istället. Målet är Nivå i Danmark.

Vi tog självklart med våra våtdräkter på turen. Lite drygt 1 km från hamnen slänger de oss överbord! Dags att simma/träna inför Vansbro. Vattnet var inte så kallt. My hyperventilerade dock ganska länge, då hon tyckte det var lite läskigt med Öresund, tänk om det skulle komma en dykare underifrån och ta oss, eller en haj... Elin hade dock stenkoll och frågade med jämna mellanrum så allt var ok.

Vi skulle ha sikte på en stor boj vid hamnen. Den jäkla bojen kom aldrig närmre! Efter ett tag såg vi även lite mindre bojar som vi kunde ha som riktmärke innan den stora. Det var väldigt strömt i vattnet och det blev nästan frustrerande när vi inte kom någon vart. På vår simtur fick vi ett antal skrattattacker. Om vad? Ja, ingen aning. Roligt hade vi iaf.

Vi kan även berätta att det inte är så lätt att simma i Öresund när det samtidigt kommer svallvågor, man ska ju kunna andas också...

Vi diskuterade även figurer i molnen, hur en fis känns i våtdräkten och hur det egentligen skulle kännas att simma 3 km.

Långt om länge frågar Niklas oss hur långt vi tror att vi har simmat. My svarar 750 m. De skrattar åt oss. Jaha, tänkte vi, trist!

Helt plötsligt stannar de dock båten och säger, simma ikapp båten bara, sen har ni era 1000 m. JAAA! 

Simturen varade 45 min. Det tar alltså 20 min längre tid i strömt vatten än i bassängen. Vi kände att det var himla skönt att ha provat att simma 1000 m i "riktigt" vatten utan vila. Nu har vi koll på loppet till helgen!

Vi landade som sagt i Nivå. Vi började med att förbereda maten, grille och pastasallad. Grillningen tog oss någon timme, dålig fart i grillen eller dålig kock? Hihi. Det var ljuvligt med mat!

Vi satt ute på grillplatsen ganska länge och fick även en fin underhållning, bestående av en korkad bilbärgare. Det tog honom säkert en timme att få upp bilen på hans flak! Kul hade vi iaf...

Vi gick till båten för att hämta lite kläder och godis. Anna-Karin hälsade att godiset låg i frigadären. Vad fasen är det???

Myggen kom och det blev kallt. Vi begav oss till båten. Satt och snackade lite, läste våra horoskop. My och Elin var himla trötta efter en eftermiddag och kväll på sjön och bestämde dig för att lägga sig. Tog ett tag för oss att somna, skulle inträffa x antal skrattattacker först. Vi sov i förpiken (där bak...). Lite klaustrofobi-känsla. I vår säng fanns en planka mellan oss som var 1 cm för hög, alltså lagom mysigt. Vi fick tyvärr inte så många timmars sömn. Vid 7.30 gick vi på toaletten. Anna-Karin gick till duschen och grabbar snusade fortfarande. Vi la oss därför till sängs igen. Elin knaprade på ett äpple halvt sovandes.  Det började regna vid niotiden. Inge stress här inte, vi slumrade nog till igen. Kl 10 var vi riktigt hungriga och frukosten kom fram. Grabbarna vaknade äntligen!

Inte mycket till vind, men vi bestämde oss ändå för att dra utåt och vinden kom till sist. Vi satte oss bekvämt och slumrade till...

Elin fick en lektion av Niklas hur man gör olika knopar. Vi åt kakor, kakor och godis.

Framåt 16-tiden kom vi tillbaka till Råå hamn. Båten skulle tömmas och städas.

Vi har lärt oss en del nya ord under turen och vi har självklart satt vår egen touch på dem!


Skota - Elin säger skrota istället

Sjökort - My säger karta

Bommen - vi säger pinnen

Pinnen - styrstången...

Frigadären - kylskåp

Styrbord - grön sida

Babord - röd sida

Åtta - kringla


Vi har haft en himla mysig och trevlig helg. Kul att testa något nytt! Vi tackar Anna-Karin, Niklas och Macki för att vi fick följa med! Tror även att ni hade ganska kul och att vi förgyllde er tillvaro lite med alla våra skratt och dumma kommentarer. Förbered er väl på vårt äventyr som vi ska ta er på! Ni vet, träningspasset ala Bygg och My på stranden. Jo Niklas, vi har faktiskt stränder i Ängelholm...


Vi har tagit massor av bilder på vår tur och här kommer ett axplock!


Over and out.


Ovido - Quiz & Flashcards